Help
Over 24 uur je boek in huis?
Deze melding sluiten
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Wij helpen u graag!
Direct aan de slag

Uitleg over bleed

Met bleed wordt eigenlijk bedoeld dat het paginaformaat dat gedrukt wordt iets groter is dan het paginaformaat dat uiteindelijk in uw boek zal zitten. Het binnenwerk van uw boek wordt altijd 3 millimeter groter afgedrukt dan het formaat waarin u uw boek besteld heeft, 3 millimeter aan alle zijden van de pagina’s.

Ons systeem voegt deze drie millimeter automatisch toe, het rekt uw bestand als het ware een klein stukje uit zodat de bleed ontstaat. U kunt de bleed van 3 millimeter rondom ook zelf toevoegen, ons systeem herkent het formaat van uw bestand dan automatisch en rekt uw bestand niet uit. Dit betekent dat u aan alle zijden van elke pagina 3 millimeter extra toevoegt.

Bij bestanden met een witmarge – zoals de meeste bestanden opgemaakt in Word – is het niet nodig zelf bleed toe te voegen. Er wordt een extra randje van uw witte marge afgesneden voor dat uw boek gebonden wordt, dit is amper zichtbaar in uw boek nadat het gedrukt is. U kunt in de preview zien welk deel van uw pagina’s wordt afgesneden, het grijze deel buiten de stippellijntjes in de preview is het deel dat wordt afgesneden.

Ook voor de omslag van uw boek is bleed nodig.

Zeer belangrijk: plaats geen snijtekens in uw bestanden, deze voegen wij automatisch voor u toe.

Zelf bleed toevoegen voor het binnenwerk van uw boek

Als u zelf bleed toevoegt in uw bestand betekent dit dat u uw bestand 3 millimeter rondom groter opmaakt dan het in uw boek zal komen. Als u uw bestand bijvoorbeeld opmaakt in formaat A4 staand en het heeft bleed nodig, dan maakt u een bestand dat in plaats van 21,0 * 29,7 centimeter is, een bestand van 21,6 * 30,3 centimeter. De 3 millimeter die u rondom extra aan uw bestand toevoegt worden eraf gesneden en zal dus niet in uw boek komen te staan.

Indien u zelf bleed toevoegt wordt dit door ons systeem automatisch herkend. In de preview kunt u zien hoe uw bestand er in uw boek uit komt te zien, het grijze deel dat buiten de stippellijntjes valt is de bleed.

Let op: ongeacht in welk formaat u uw boek laat drukken, bleed voor het binnenwerk is altijd 3 millimeter rondom.

Zeer belangrijk: plaats geen snijtekens in uw bestand, deze voegen wij voor u toe.

De bleed van het omslag van uw boek

De omslag van uw boek heeft altijd bleed nodig, onafhankelijk van de bindingswijze en het formaat van het boek. Hoeveel bleed de omslag nodig heeft verschilt per bindingswijze. Dit kunt u berekenen met onze omslagcalculator.

Zoals u op de pagina ‘Aan de slag’ kunt zien is de omslag uw boek zichtbaar als spread. Dit betekent dat wanneer u uw boek openvouwt en het voor u neerlegt met de omslag naar u toe, de omslag er zo uit komt te zien als op de pagina ‘Aan de slag’. Indien u het omslag geheel zelf opmaakt als één bestand, maakt u het dus op als spread.

Met onze omslagcalculator kunt u het exacte formaat van uw omslag berekenen voor de verschillende bindingswijzen.

Zeer belangrijk: plaats geen snijtekens in uw bestand, deze voegen wij voor u toe.

Let op: Houdt er rekening mee dat een boek een handgemaakt product is en de maten niet altijd exact op de millimeter nauwkeurig aangehouden kunnen worden.

Paperback/Ringbinding/Geniete binding

Het omslag van paperback boeken, boeken met een ringbinding of geniete boeken worden hebben altijd 3 millimeter bleed rondom nodig. Deze 3 millimeter wordt na het drukken van het omslag afgesneden en is dus niet zichtbaar op de omslag van uw boek.

Een ringbinding bestaat uit een omslag voor en een omslag achter. Indien u dit omslag met bleed op wilt maken maakt u het op in het formaat waarin u uw boek wilt laten drukken met 3 millimeter bleed rondom.

Hardcover

Hardcoverboeken hebben bleed van 18 millimeter rondom. Deze 18 millimeter wordt om het omslag heen gevouwen en is dus niet zichtbaar op het omslag van uw boek.

Beste EZbookmakers,

Het advies van het RIVM van afgelopen donderdag volgend, hebben wij de volgende maatregelen genomen. Deze zijn per direct van kracht:

Alle huidige opdrachten liggen op schema en zullen op tijd uitgeleverd worden. We hebben voldoende materialen op voorraad. Indien nodig kunnen wij uitwijken. Ons serviceniveau blijft dus onverminderd net als onze levertijden.

Wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en treffen waar nodig is verdere maatregelen. De maatregelen die we nu getroffen hebben zijn preventief en wij vertrouwen erop dat dit voor nu voldoende is. Het zorgen voor uw en onze gezondheid heeft onze hoogste prioriteit.

Met vriendelijke groet,
EZbook.nl

Susanne Kegels
Directeur Operations